Hayat tohumla başlar
Teta tohum Yönetim Kurulu Üyesi Harun Bozok sektörüne ilişkin yaptığı açıklamada önemli mesajlar aktardı. Bozok; “Gıda sektörünün başlangıç noktası tohumdur. Hayat tohumla başlar” diyerek tarımda tohumun önemini vurguladı.
TETA TOHUMCULUK KİMDİR?
Şirket olarak 16 yıllık bire geçmişimiz var. Daha önce tarla bitkileri ile ilgili üretimler yapıyorduk.2008 yılında da sebze tohumu çalışmaları yaptık. Son 3 yıldır yurtdışına ihracat olarak faaliyetlerimize devam ediyoruz. Bizim temel işimiz şu anda sebze tohumları. Şu anda şirketimizde 6 mühendis ve 4 idari personel ile yaklaşık dönemsel olarak 40 kişilik bir ekip ile tohum üretimi yapıyoruz. Sebze tohumları üzerinde özellikle odaklandığımız Maraş Biberi ve Biber grubu var. Bunlarla birlikte domates kabak kavun karpuz ve hıyar var. Son 3 yılda Maraş Biberi üzerine çalışmalarımızı yapıyoruz. Bizdeki tamamen yerli tohumdur. Yurtiçi ve Yurtdışı satışımız var. Yurtiçinde bölgesel distribütörlerimiz var. Özellikle Antalya bölgesinde dünya firmaları ile yarışan ürünlerimiz var. Sera ve açık tarla olmak üzere Türkiye pazarında çok ciddi bir alana sahibiz. Yurtdışında da katıldığımız fuarlar ile 16 ülkeye tohum örnekleri gönderdik ve bu yıl satışlarımıza başladık.
TARIMDA YERLİ TOHUMUN ÖNEMİ HAKKINDA NELER SÖYLERSİNİZ?
Gıda sektörünün başlangıç noktası tohumdur. Hayat tohumla başlar. Bu dünyanın her yerinde böyledir. Tohumun olmadığı yerde doğru yaşamdan bahsedilemez. Biz tohum üzerine çalışmalarımıza devam ediyoruz. Daha önce yurtdışından tohum çok fazla geliyordu. Ama şu anda buna gerek yok. Vatandaşlarımız organik tohum konusunda da yanlış bilinçlenmişler. Birçok vatandaşımız organik tohum arama derdine düşmüş ama ne yazık ki günümüzde böyle bir durum söz konusu değil. Organik tohum köylerde büyüklerimizin kendi imkanları ile elde ettikleri tohumdu. Kesinlikle ilaç kullanılmayan üründen elde edilen tohumdu.
YILLIK NE KADAR TOHUM ÜRETİMİ YAPABİLİYORSUNUZ?
Sebze tohumunu standart ve hibrit olarak ikiye ayırabiliriz. Standart olanda 10 ton kadar tohum üretimimiz var. Hibrit tohumda da son 3 yılda yaklaşık 200 kilograma ulaştık. Bundan daha öncesinde Kahramanmaraş’a tohum dışarıdan geliyordu. Şu anda vatandaşlarda İsrail tohumu bitti mi bitmedi mi diye bir soru işareti var. Dünyada piyasa şartlarından dolayı Yahudiler belli güçleri ellerinde tutuyor. Ama son 5 yılda tohum ihracatımız ithalatımızı geçti. Tarım bakanlığımızın da belirli dönemlerde sektöre yönelik destekleri oluyor. Ama bu destek özel sektör tohumcuları için yeni yatırımlar yapmak adına yeterli değil. Ülkemizde tarım politikası ile ilgili reel ortaya konmuş bir şey yok. Durum böyle olunca bunun üzerine bir destek kurgulamak zor. Destekler basit kurgular ile düzenlenmiş destekler. Bu desteklerin araştırmalar sonucunda yapılması gerekiyor.
KAHRAMANMARAŞ TARIMININ ŞEHİR EKONOMİSİNE KATTIĞI DEĞER İLE İLGİLİ NELER SÖYLERSİNİZ?
Kahramanmaraş’ta tarım, ekonomiye olması gereken kadar değer katamıyor. Olması gereken nokta burası değil. Çiftçilerimizin en büyük sıkıntısı üretim miktarlarının düşürülmesi. 10 yıl önce domatesin fiyatlarına baktığınız zaman ucuzdu. 2 yıl önce yine aynı fiyatta ucuzdu. Durum böyle olunca çiftçi kazanamadı. Kazanamayınca üretim miktarını düşürdü. Pilot bölgeler belirlenip tüketim kapasitesine göre üretim yapılması lazım. Kayıtların doğru yapılması lazım. Programlamanın iyi yapılması ile üretim konusunda denge sağlanır. Denge sağlanırsa da fiyatlar aşağı iner. Çiftçilerimizin devletten alım garantisi beklemesi de yanlış bir durum. Devlet ne domatesi satın alabilir, ne de patlıcanı. Devletimiz sadece müdahalelerini düzenleyip, doğru zamanda müdahale yapabilir.
KAHRAMANMARAŞ’TA TARIM SEKTÖRÜNDEKİLERİN YEREL SİYASETTEN BEKLENTİLERİ NELERDİR?
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi gerekli ekibini kurmuş ve tarım sektörü temsilcileri ile birebir ilgileniyor. Bu konuda hem sorunları, hem de çözümleri çiftçi ile sahada görüşüyor. Bizim belediyelerimiz de bu konuda geliştirmeler yapabilir ve Kahramanmaraş’ımızın tarımına katkıda bulunabilir. Bu yıl ilk defa belediyemizde salçalık biberimize yönelik bir çalışma olduğunu duyduk. Bunun daha fazla olması ve tarımla ilgili problemlerin daha hızlı çözülmesi adına adımlar atılmalı. Yerel siyasetçinin Tarım İl Müdürlüğü ile entegre çalışarak çiftçinin önünü açacak çalışmalar ile destek olması şehir ekonomisinin de önünü açacaktır. Şu anda seracılık çok ciddi anlamda artıyor. Bir Antalya gibi ihracat yapmaya başladık. Bu büyük bir katkıdır.
https://www.marastanhaber.com.tr/hayat-tohumla-baslar-38786h.htm