Sebzelerin Sınıflandırılması
Kültüre alınmış sebzelerin incelenmesinde değişik sınıflandırma şekilleri mevcuttur.
Bunlar:
• Yetişme mevsimine göre
• Kültürlerine göre (Yetişme sistemlerine göre)
• Yenilen kısımlarına göre
• Botanik özelliklerine göre
SEBZELERİN YENİLEN KISIMLARINA GÖRE SINIFLANDIRILMASI
Bu sınıflandırma sisteminde de sebzeler değerlendirilen kısımlarına göre sınıflandırılmaktadır.
Sınıfı | Sebze adları |
---|---|
Yumruları yenen sebzeler | Patates,yerelması |
Soğan ve sürgünleri yenen sebzeler | Pırasa,taze soğan,taze sarımsak |
Yaprakları yenen sebzeler | Marul,lahana,ıspanak,pazı, semizotu |
Meyveleri yenen sebzeler | Domates,biber,patlıcan,hıyar, kabak,kavun,karpuz |
Kuru ve taze tohumları yenen sebzeler | İç bakla,iç bezelye,kuru fasülye, barbunya |
Çiçek ve çiçek tablası yenen sebzeler | Karnabahar,enginar,bamya |
Kokulu otlar | Maydanoz,dereotu,nane,tere, roka |
Kuru soğanları yenen sebzeler | Soğan, sarımsak |
SEBZELERİN KÜLTÜRLERİNE(YETİŞME SİSTEMLERİNE) GÖRE SINIFLANDIRILMASI
Bu sınıflandırma sisteminde sebzelerin yetişme döneminde uygulanan değişik işlemler esas alınmaktadır.Tohum ekiminden sonra bitki gelişim dönemi ve hasat dönemine kadar yapılan işlemleri aynı olan sebzeler genelde aynı grupta toplanmaktadır. Kültürlerine göre sebzeler aşağıdaki gibi sınıflandırılmıştır:
Sınıfı | Sebze adları |
---|---|
Soğangiller Amaryllidaceae | Soğan,sarımsak,pırasa |
Patlıcangiller Solanaceae | Domates,biber,patlıcan ,patates |
Kabakgiller Cucurbitaceae | Hıyar,kavun,karpuz,kabak |
Lahanagiller Cruciferae | Lahana,karnabahar,brokoli Turp,şalgam,roka,tere, brüksel lahanası |
Baklagiller Leguminoceae | Bezelye,bakla,fasulye,börülce |
YETİŞME MEVSİMİNE GÖRE SINIFLANDIRILMASI
Bu sınıflandırma sisteminde sebzelerin soğuk koşullara dayanma özelliği esas alınmaktadır.
Serin iklim sebzeleri: • Bezelye • Pazı • Ispanak • Lahana • Sarımsak • Kırmızı Pancar • Soğan • Kereviz • Turp • Brokoli • Tere • Bakla • Maydanoz •Brüksel Lahanası • Marul • Enginar • Pırasa • Havuç
Serin iklim sebzeleri: Aylık ortalama sıcaklık; 15-18 °C‘ de en iyi gelişimi gösterirler. Max sıcaklık; 27-30 °C Min sıcaklık; 2-4 °C , bu sıcaklıklarda bitki gelişimi devam eder.
Sıcak iklim sebzeleri: • Biber • Bamya •Domates •Fasülye •Hıyar •Kavun •Karpuz •Kabak •Patlıcan •Mısır •Patates
Sıcak iklim sebzeleri: Aylık ortalama sıcaklık; 25-30 °C ‘ de en iyi gelişimi gösterirler. Max sıcaklık; 35-36 °C Min sıcaklık; 9-10 °C, bu sıcaklıklarda bitki gelişimini devam ettirir.