Çiftçi Bilgilendirme, Makaleler

Sebzelerin Sınıflandırılması

Kültüre alınmış sebzelerin incelenmesinde değişik sınıflandırma şekilleri mevcuttur.

Bunlar:
• Yetişme mevsimine göre
• Kültürlerine göre (Yetişme sistemlerine göre)
• Yenilen kısımlarına göre
• Botanik özelliklerine göre

SEBZELERİN YENİLEN KISIMLARINA GÖRE SINIFLANDIRILMASI

Bu sınıflandırma sisteminde de sebzeler değerlendirilen kısımlarına göre sınıflandırılmaktadır.

SınıfıSebze adları
Yumruları yenen sebzelerPatates,yerelması
Soğan ve sürgünleri yenen sebzelerPırasa,taze soğan,taze sarımsak
Yaprakları yenen sebzelerMarul,lahana,ıspanak,pazı, semizotu
Meyveleri yenen sebzelerDomates,biber,patlıcan,hıyar, kabak,kavun,karpuz
Kuru ve taze tohumları yenen sebzelerİç bakla,iç bezelye,kuru fasülye, barbunya
Çiçek ve çiçek tablası yenen sebzelerKarnabahar,enginar,bamya
Kokulu otlarMaydanoz,dereotu,nane,tere, roka
Kuru soğanları yenen sebzelerSoğan, sarımsak

SEBZELERİN KÜLTÜRLERİNE(YETİŞME SİSTEMLERİNE) GÖRE SINIFLANDIRILMASI

Bu sınıflandırma sisteminde sebzelerin yetişme döneminde uygulanan değişik işlemler esas alınmaktadır.Tohum ekiminden sonra bitki gelişim dönemi ve hasat dönemine kadar yapılan işlemleri aynı olan sebzeler genelde aynı grupta toplanmaktadır. Kültürlerine göre sebzeler aşağıdaki gibi sınıflandırılmıştır:

SınıfıSebze adları
Soğangiller AmaryllidaceaeSoğan,sarımsak,pırasa
Patlıcangiller SolanaceaeDomates,biber,patlıcan ,patates
Kabakgiller CucurbitaceaeHıyar,kavun,karpuz,kabak
Lahanagiller CruciferaeLahana,karnabahar,brokoli Turp,şalgam,roka,tere, brüksel lahanası
Baklagiller LeguminoceaeBezelye,bakla,fasulye,börülce

YETİŞME MEVSİMİNE GÖRE SINIFLANDIRILMASI

Bu sınıflandırma sisteminde sebzelerin soğuk koşullara dayanma özelliği esas alınmaktadır.

Serin iklim sebzeleri: • Bezelye • Pazı • Ispanak • Lahana • Sarımsak • Kırmızı Pancar • Soğan • Kereviz • Turp • Brokoli • Tere • Bakla • Maydanoz •Brüksel Lahanası • Marul • Enginar • Pırasa • Havuç

Serin iklim sebzeleri: Aylık ortalama sıcaklık; 15-18 °C‘ de en iyi gelişimi gösterirler. Max sıcaklık; 27-30 °C Min sıcaklık; 2-4 °C , bu sıcaklıklarda bitki gelişimi devam eder.

Sıcak iklim sebzeleri: • Biber • Bamya •Domates •Fasülye •Hıyar •Kavun •Karpuz •Kabak •Patlıcan •Mısır •Patates

Sıcak iklim sebzeleri: Aylık ortalama sıcaklık; 25-30 °C ‘ de en iyi gelişimi gösterirler. Max sıcaklık; 35-36 °C Min sıcaklık; 9-10 °C, bu sıcaklıklarda bitki gelişimini devam ettirir.