Nature Communications’da yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, ürünlere zarar veren böceklere kıyasla arılar ve diğer faydalı böceklerin hava kirliliğinden gördüğü zarar çok daha fazla.
Reading Üniversitesi’nden araştırmacılar, 19 ülkedeki 40 böcek türünün ozon, nitrojen oksitler, sülfür dioksit ve partikül madde gibi hava kirleticilerine nasıl tepki verdiğini anlamak için 120 bilimsel makaleden elde edilen verileri analiz etti. Arılar, bazı güve ve kelebekler de dahil olmak üzere tozlayıcıların, yüksek hava kirliliği seviyelerine maruz kaldıktan sonra yiyecek arama verimliliğinde %39’luk bir düşüş yaşadığı görüldü. Buna karşılık, bitki yiyen yaprak bitleri ve diğer zararlılar belirgin bir şekilde etkilenmiyor.
Nature Communications dergisinde 11 Temmuz Perşembe günü yayınlanan çalışma, tarım ve gıda güvenliği açısından önemli sonuçlar doğuruyor.
Çalışmayı Reading Üniversitesi'nden Dr. James Ryalls yürüttü. Kendisi şunları söylüyor: "Hava kirliliği, hayatımızı kolaylaştıran böcekler için yeterince önemsenmeyen bir tehdit. Çiçeklerimizi tozlaştıran arılar ve doğal haşere kontrolü sağlayan eşek arıları, hava kirliliği seviyeleri ile mücadele edilmediği takdirde daha da azalma riski altında."
"Hava kirliliğinin zararlı böcekleri etkilemeden faydalı böceklere zarar verdiği, içinden çıkılmaz bir senaryo ile karşı karşıyayız. Bu da potansiyel olarak daha fazla ürün hasarına, verimin düşmesine ve süpermarket raflarında daha az gıdaya yol açacak.”
"Böcek popülasyonları halihazırda küresel olarak azalıyor ve orta seviyedeki hava kirleticileri bile faydalı böceklere zarar veriyor, bu da doğanın en çalışkan işçilerini korumak için daha sıkı hava kalitesi düzenlemelerine ihtiyacımız olduğu anlamına geliyor."
Farklı Kokular
Araştırmacılar, arılar ve eşek arıları gibi faydalı böceklerin kokuya dayalı iletişime olan bağımlılıkları nedeniyle hava kirliliğinden daha fazla etkilendiklerini öne sürüyor. Birçok faydalı böcek çiçeklerin yerini tespit etmek, eşlerini bulmak veya avlarını yakalamak için havadaki kimyasal sinyalleri kullanıyor. Hava kirleticiler bu koku izlerini kimyasal olarak değiştirebiliyor veya böceklerin bunları tespit etme kabiliyetine müdahale ederek esasen duyusal manzaralarını bozabiliyor. Buna karşılık, birçok zararlı böcek uzun mesafeli koku ipuçlarına daha az, doğrudan temas veya görsel ipuçlarına daha fazla güveniyor ve bu da onları hava kirliliğinin havadaki kimyasal sinyaller üzerindeki etkilerine karşı daha az hassas hale getiriyor.
Çalışma, hava kirliliğinin beslenme, büyüme, hayatta kalma, üreme ve besin kaynaklarını bulma yeteneği dahil olmak üzere böcek davranışının ve biyolojisinin çeşitli yönlerini nasıl etkilediğine odaklanıyor. Tüm bu faktörler arasında, böceklerin yiyecek bulma kabiliyeti hava kirliliği nedeniyle en ciddi şekilde bozulmuş ve ortalama olarak yaklaşık üçte bir oranında azalmış durumda.
Hava kirleticiler arasında ozon gazı, faydalı böceklerin önemli düşmanları arasında yer alıyor ve bu böceklerin gelişme ve ekosistemdeki rollerini yerine getirme kabiliyetlerini %35 oranında azaltıyor. Mevcut hava kalitesi standartlarının altındaki düşük ozon seviyeleri bile önemli hasara neden oluyor. Azot oksitler de faydalı böceklere önemli ölçüde zarar vermekte.
Kaynak: Hortidaily, Growtech