Son yıllarda Türkiye gündemi her ne kadar değişse de, Kalıcı gündem maddelerinden olan GDO’su bozulmuş ürünler ve Tohumlardaki verim düşüşü ile ilgili olarak Diriliş Haber Gazetesi Kahramanmaraş’ın Tohumculuk sektöründeki tek temsilcisi Teta Tohum ile özel röportaj yaptı.
Teta Tohum yönetim kurulu üyesi Harun Bozok, Teta Tarım olarak yeni tohumlar ürettiklerini belirterek, Tohumlardaki hastalıkların ve verimsizliklerin çözümlerini üreterek topluma yeni tohumlar kazandırmanın gururunu yaşadıklarını belirtti.
YESEMEK adlı yeni bir tohum ürettiklerini belirten Harun Bozok, Seracılık sektörünün artışını dikkat çekti.
Seracılığın mevcut iklim şartlarından dolayı her geçen gün artış gösterdiğine dikkat çeken Bozok, Geleceğin Dünyası’nda tarlalarından tamamında seracılığın olabileceğine söyledi.
Bozok: “Kahramanmaraş’ta 2 tane tohumcu firma var. Sebze türünde Kahramanmaraş ilk ve tekiz. Sebzelerde yeni çeşitler üretmek için bakanlık tarafından onaylı olarak çalışan bir işletmeyiz. Teta Tohum çiftçi açısından hastalıklardan arınmış katma değeri yüksek yeni tohumlar üretip pazarlanması ile uğraşan bir işletmedir. Dört tane ziraat mühendisinden oluşmak üzere toplam 10 kişi olarak çalışıyoruz.
Yeni çeşitler geliştirilirken Laboratuvar ortamında gen araştırılması yapılıp, hastalıklı genlerden arındırılıp yeni genler enjekte ederek daha kaliteli tohumlar ortaya çıkarmak için, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesindeki yardımcı hocalarımız ile ortaklaşa çalışıp yeni tohumlar üretiyoruz.
Tohumculuk ve genetikle ilgili çalışmalardan bahsedilince insanlarda genetiği değiştirilmiş tohum olayı sanıyorlar. GDO’su ile oynanmış tohumlar ile ilgili piyasada çok fazla laflar dolaşıyor. Çiftçilerin çok öncelerden bu yana kullandığı eski tohumlar vardır. Bu tohumlar zamanla bir kısmı hastalıklı, ürün kalitesi düşük hale gelebiliyordu. Mevsimlerin ve iklimlerin değişmesi ile birlikte yeni tohumların geliştirilmesi gerekiyordu. Türkiye’deki tohumcuların da ana odak noktası yeni ürünlerin geliştirilmesi idi, Çiftçi açısından verimi yüksek ürün, Dayanıklı ürün ve kaliteli ürün olmak üzere 3 ana temel üzerinde duruyoruz.
Geçen sene geliştirdiğimiz YESEMEK dediğimiz bir biber tohumu var. Kahramanmaraş biberi Maraş’tan çıkıp Gaziantep tarafına kaymaya başladı. Kahramanmaraş Tarım İl Müdürlüğü ile görüşmelerimizi sonucunda anlaşarak gelecek günlerde çiftçiye destek açısından ücretsiz tohum dağıtılabilir.”
SERACILIK BİRİM ALANDAN FAZLA VERİM ALMAK DEMEKTİR
Seracılık Sektörünün çiftçileri maddi olarak yüksek oranda gelir kazandırdığını dikkat çeken Bozok, Serada üretilen ürünlerin satış pazarında zorluk yaşanmadan tüketildiğine de dikkat çekti.
Tarlaların artık seracılık faaliyetine döndüğünü söyleyen Bozok, Tarımın ileriki dünyasında Seracılığın önemli bir yeri olduğunu ifade etti.
Bozok: “Seracılık gün geçtikçe gelişiyor. Sera alanlarının temel kurulma amacı birim maliyetten fazla ürün almaktır. Artık yavaş yavaş çiftçilerimiz seracılığına dönüyor. Kahramanmaraş ovasında domates yetişirken, Yaz sıcakları çok yüksek olmasından dolayı hiçbir çiftçi domates ürününü elde edemiyor ve kuruma oluyor. Sıcaklık 40 derecenin üzerine çıkıtğı zaman diğer meyve türlerinde olumsuz etki oluyor. Ancak serada bu durum farklı oluyor ve istediğiniz verimi elde edebiliyorsunuz. Kahramanamraş bölgesi bir geçiş bölgesi, Geçiş bölgesi demek farklı iklimlerin ortak noktası diyebiliriz. Antalya’da domates çıktığı zaman diğer bölgelerden çıkmadan Kahramanmaraş’ta sera sayesinde çıkabiliyor. Bir haftadır domatesin fiyatı 4 liraya yakın, Antalya’nın domatesi çıkmadı, Kahramanmaraş’ın domatesi de yavaş yavaş çıkıyor şu anda çiftçimiz para kazanıyor.” Dedi.
TETA NEDEN KAHRAMANMARAŞTA KURULDU
Teta Tohumun kuruluş amacının Tohumlardaki hastalıklı genleri ıslah ederek, Topluma yeni ve kaliteli tohum kazandırmak olduğunun altını çizen Harun Bozok, Teta tarımın neden Kahramanmaraş’ta kurulduğu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Bozok, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü: “Bizim esas odaklandığımız nokta örtü altı, açık tarla tohumu diye nitelendirdiğimiz grup. Örtü altı demek Antalya, Mersin gibi bölgelerde faaliyet göstermek ve buradaki tohumların gelişim sürecini izlemek demektir. Kahramanmaraş bölgesinde hem seracılık gelişiyor, Hem de açık alan üretimi artıyor. Bizim burada hem örtü altı hem de açık tarlada ürünlerin deneme şansımız oluyor. İlk defa bu sene Karadeniz bölgesinde yeni çeşitleri deneme imkanına sahip olduk. Aynı biberi aynı bölgede dikme şansınız pek olmayabiliyor. Türkiye’nin her yerinde Ar-Ge çalışmalarımız devam ediyor. Çiftçilerimiz bizim kapımızı çaldığı zaman, Antalya ve diğer bölgelere sattığımız tohumları toptan fiyatından yardımcı olabiliyoruz. Dönüm başına çok ciddi anlamda fayda sağlanabiliyor. Seracılığın Kahramanmaraş’ta gelişmesi uzun bir sürece dayanıyor. Seracılık ta yetiştirdiğiniz ürünler daha kaliteli ve verimli oluyor. Görüntü olarak da marketlerde daha farklı ve kaliteli göründüğü için satış bazında da sıkıntı yaşamıyorsunuz. Seranın çiftçilere çok büyük katkısı var, Sera açmak ve seracılık faaliyetlerinde bulunmak çiftçilere maddi olarak büyük gelirler sağlayabilir ancak bunun bilinçli yapılması gerekiyor. Buradan bütün vatandaşlarımıza çağrıda bulunarak Teta Tohumun vatandaşlara her alanda yardımcı olarak bilinçlendirme yapabilir gelsinler bizi tanısınlar ve faaliyetlerimizden haberdar olsunlar.”
https://www.marastanhaber.com.tr/kahramanmarasin-yeni-biberi-yesemek-26462h.htm
KAYNAK: Maraştan Haber