Pamuk üretiminde verim ve kalite artışı sağlayan Akbey Pamuk Çeşidi, Şanlıurfa’nın bereketli topraklarında çiftçilerin yüzünü güldürmeye devam ediyor. Ziraat Yüksek Mühendisi Hasan Kakaç, hasat öncesinde pamuk tarlalarında incelemelerde bulunarak, üreticilerle bir araya geldi. Akbey Pamuk’un özellikleri hakkında açıklamalarda bulunan Kakaç, çeşit hakkında önemli bilgiler verdi.
Hasan Kakaç, Akbey Pamuk Çeşidi’nin erkenci, yüksek verimli ve dayanıklı bir yapıya sahip olduğunu belirterek, “Yüksek tonaj ile çiftçilerimizin kazancını artıran, uzun lif yapısıyla kalite standardını yükselten bu çeşit; zorlu koşullara dayanıklı, hastalıklara karşı dirençli ve adaptasyon kabiliyeti yüksek bir pamuk türüdür. Bölgeye uyum sağladığı gibi ülke ekonomisine de katkı sunacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
Pamuk hasadına hazırlık sürecinde çiftçilerle de bir araya gelen Hasan Kakaç, Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde Akbey Pamuk Çeşidini eken çiftçi Mehmet Olcay’ın tarlasını ziyaret etti. Çiftçi Olcay, ilk başta yeni bir pamuk çeşidi denemenin tedirginliğini yaşadığını, ancak Akbey Pamuk Çeşidi’nin beklentilerinin üzerinde performans gösterdiğini dile getirdi. “Tohumların ekiminden sonra çimlenmedeki erkencilik ve verimlilik ilk dikkatimi çeken özellikler oldu. Hastalıklara karşı dayanıklı ve güçlü bir bitki yapısına sahip olduğunu gözlemledim. Kozaların ana gövdeye yakın olması, rengi beyaz ve elyaf kalitesinin yüksekliği ise tercihimi doğru kıldığını gösterdi” dedi.