Sürdürülebilir tarım, organik gıda üretimini destekleyen bir kavramdır. Üretim kısmında kullanılacak ilaçların kimyasal özelliklerinden tutun, faaliyet sonucunda çıkacak atıkların bertarafına kadar ilgilenilmesini ifade eder. Gübre ve nakliyat işlemleri de buna dahildir. Sürdürülebilirliği tarım sektörüne yansıtmak için pek çok yasal standartlar getirtilmiştir. Her üreticinin bu standartları yakalaması gerekir.
Bir üretici elindeki mahsulü satabilmek için giden bir üretici, firmanın istediği özelliklerde üretmelidir. Bu özellikler arasında ürünün ve hayvanların, hiçbir noktada kimyasallarla teması olmaması yer alır. Eğer bu organik bitkiyi, hayvanların tükettiği düşünüldüğünde hayvanların bu halkada yer alması abes kaçmaz. Sürdürülebilir tarımın hayvanlar üzerindeki olumlu etkileri tartışılmaz. Peki ya insanlar?
Sürdürülebilir tarımın, insan üzerindeki etkileri ömrü uzattığı ve sağlıklı bir yaşam sunduğu şeklindedir. Kimyasal kullanılmaması ve mahsulün veriminin artması ile insanlarda solunum rahatsızlıklarının azaldığı görülmüştür. Bir tek solunum rahatsızlıkları değil, romatizma gibi kemik rahatsızlıklarında önlediği görülmüştür. Ayrıca organik yapılı toprakla temastan dolayı vücutta bulunan organların, olması gerektiğinden daha dinç olduğu görülmüştür.
Sürdürülebilir tarımın ülke ekonomisine katkısı da unutulmamalıdır. Yerli üretim ve organik gübre satışı, ülkemiz için önemli bir gelir kapısıdır. Bu kapsamda yer alan ürünler, birçok meyve ve sebzelerden oluşur. Ayrıca fıstık, kuru üzüm gibi kuruyemiş ürünleri de yer alır. Bunun haricinde ceviz, ahududu, narenciye, fındık, limon, kestane fide yetiştiriciliği gündemde yer alır.
Peki yapılan sürdürülebilir tarım faaliyetlerinin etkili olduğunu nasıl anlarız?
Bunun için alanında uzmanların yaptığı hesaplamalar vardır. Bu hesaplamalarda kullanılan kaynağın toplam maliyeti, üretimde kullanılan her kaynağın ayrı ayrı çıkarılan maliyeti, kaynak adeti etkilidir. Toplam maliyetin, üretimdeki kaynak sayısına bölünmesi ile sürdürülebilir değerler bulunur.
Sürdürülebilir tarım sadece gıda, çiftçilik gibi kavramlarla ilgili değildir. Pamuk, keten gibi tekstil sektöründe kullanılan pek çok bitkinin, sürdürülebilirliği ile de ilgilidir. Pek çok tekstil firması, müşterileri için pazarlama ve satışını yapabileceği ürünleri ister. Bir tekstil firmasının diğer tekstil firmalarından ayıran özelliği, pazarlama stratejileridir. Günümüzde en iyi pazarlama stratejisi ise organik kavramıdır. Organik ürünler ise sürdürülebilir tarımla mümkündür.